Szigetszentmiklós gyöngye: a Kis-Duna

From 2014. október 01. 03:11

 

 

Szigetszentmiklós egyik látványossága a Kis-Duna.

Kevés város büszkélkedhet azzal, hogy mindkét határa vízparton van. Mi ezen szerencsés városok közé tartozunk. Többször merült fel a testületi üléseken az a kérdés, hogy hogyan lehetne kiaknázni ezt az egyedülálló lehetőséget az idegenforgalom fejlesztésére. Sajnos a városvezetés csak a zarándokút bevezetéséig jutott el, pedig a gyönyörű vízpartunk is hozhatna turistát bőven.

 

Látkép a régi strandról

 

A Kis-Duna vízében található Hókony-ok is egyedülállóan jellemzői a mi kis vízi világunknak. A partról több gyönyörű képet készíthetünk. Igaz, a folyamatos kákásodás és nádasodás miatt sajnos lassan már több olyan vízparti részünk van, ahol a vizet sem láthatjuk.

 

Sok horgász kedvence

 

A Szigetszentmiklóson lévő Kis-Dunát sokan szeretjük, hiszen nem csak szép, de alkalmas kajakozásra, kenuzásra és egyéb evezési lehetőségre, sok horgásszal is találkozhatunk a vízparton. Büszkék vagyunk a lakosainkra, akik évente többször is megszabadítják a vizet és a vízpartot a szennyeződésektől, a szeméttől. Sok kihasználatlan dolog rejlik még e vizünkben.

 

Kajakozás a hobbim

 

A folyó tisztító kotrását csak a Dunaág teljes csatornázása után lehet megtenni. Ezután biztosítható az a vízminőség, ami fürdőzésre is alkalmassá teszi vizet.  

 

A Duna tisztaságát az is befolyásolja, hogy az elmúlt évek fejlesztései nem minden estben voltak összhangban a környezetvédelmi előírásokkal.  Volt olyan beruházás, aminek „köszönhetően” sajnos gyökeresen megváltozott a környezet is. Az M0-ás híd építésekor betontörmelékek maradtak a vízben, amelyeket gyorsan benőtt a nád és az egyéb növényzet. Sajnos hiába a lakók kérése, a környezetvédőkre hivatkozva ezt a problémát nem oldotta meg a városvezetés. Az említett autóút hídjáról ráadásul a felvételek alapján szennyvíz is kerül a folyóba.

 

Télen korcsolyázhatunk is rajta

 

Környezetünket a mostani rohamtempójú kampányberuházás is szennyezi, hiszen a frissen aszfaltozott utcánkról a csapadékvizet direktben a Kis-Dunába vezetik. (Ugye nem kell mondani, hogy az autókból kikerült olaj és egyéb szennyező anyag a csapadékkal együtt így a Kis-Duna vizében köt ki.).

 

Sokunk kedvenc helye

 

Sokan panaszkodnak, hogy a vízpart több helyen elérhetetlen és nincs rendesen karbantartva. Mégis azt mondhatjuk, hogy Szigetszentmiklós egyik igazgyöngye a Kis-Duna.  

 

Egy fénykép kajakozás közben

 

Óvjuk a környezetünket, szeressük a Kis-Dunát és tegyünk meg mindent, hogy mihamarabb fürdőzésre alkalmassá váljon!

FB kommentek