Talán egyedüli város vagyunk az országban... nem kéne változtatni?

From 2014. március 14. 01:00

Sokan nem is tudják, hogy Szigetszentmiklós egyik különlegessége az, hogy van olyan körzete, amely a város két különböző pontján van, de egy választási körzethez tartozik.

Ez pedig nem más, mint a 3. számú VK. Aki nem tudná, az az Üdülősortól egészen a "Papp-sólyapályáig" (pár évvel ezelőtt Papp István sólyapályát építtetett, majd a büntetést az önkormányzattal akarta kifizettetni. Ekkor lett a neve a hajóleállónak Papp-sólyapálya az utca emberei között) tartó rész a Kis-Duna partjától a Hévtöltésig amihez még Lakihegy is hozzá tartozik. Bizony-bizony. A Kis-Duna (Szigetszentmiklós keleti része) és a Duna (Szigetszentmiklós nyugati része) is egy körzetbe tartozik, annak ellenére, hogy annak fizikailag nincs köze egymáshoz, hiszen több kilóméter távolság van a két városrész között. No de nem csak fizikailag, hanem a városrészek problémai miatt sem hasonlítanak egymásra.

Mégis mi kéztette 4 évvel ezelőtt a városvezetést arra, hogy ezt a két különböző pontot  egy körzetté varázsolja? (mintha Gyulát és Sopront egy városnak nyilvánítaná a Parlament)


Ennek nagyon egyszerű magyarázata van. 4 évvel ezelőtt Papp István (a körzet képviselője) nem a legjobb hírnevében volt a választókörzete lakosai szemében, hiszen sok volt a probléma, amit nem oldott meg, illetve nem a körzetében élő lakók igényével foglalkozott. Ezért a városvetés egy frappáns húzással állt elő. Mivel Lakihegyen akkor sok új lakó volt (köszönhető a városvezetés azon politikájának, hogy mindenhova lakóparkokat, társasházakat hagytak építtetni) és a Fidesz országosan népszerű párt lett, ezért az új körzeteket már nagyszerűen kisakkozta, hogy Pappnak legyen esélye az új körzetében?

 


Papp István passziánszozik ülés közben. Fotó forrása: szigetszentmiklós.jobbik.hu

 

Hogy miért kellett átalakítani a körzeteket?

Azon kívül, hogy Papp bennmaradhasson a testületben, új törvény mondta ki, hogy kevesebb önkormányzati képviselő ülhet be az önkormányzatba, így mindenképp át kellett alakítani a körzeteket. Mivel a szomszédos körzetek képviselői mind fideszesek és erősek voltak, így ahelyett, hogy a logikát követték volna (tehát a szomszédos területeket csatolták volna hozzá), valószínűleg rájöttek, hogy olyan városrészt kell csatolni, ahol nem fideszes képviselő/induló a legerősebb. Így lett aztán Lakihegy kiválasztva. Hiszen tudták mondani, hogy valamikor ez is egy körzet volt, most újra az lesz. Lakihegyen köztudottan Hrabovszky András (SzöSzi) volt a legerősebb, hiszen ő helyi volt, akit sokan ismertek és szerettek. Aztán bejött a matematika. Üdülősoron Molnár János (független-MSZP) kiütéssel megverte Pappot, amire a Fidesz számított is, de a délebbi részén a keleti körzetnek Papp volt az erősebb, hiszen ott laktak a rokonok és barátok is. Lakihegyen pedig bejött a politikai matematika, mert Hrabovszy annak ellenére, hogy sok szavazatot kapott, a Fidesz népszerűségének köszönhetően Papp István hajszál híjján megnyerte a választókörzetet. Így újra (sokadik alkalommal is) ő kepviselhette a következő 4 évre a lakókat (papíron).

 


Íme a 3.VK Nem érdekes, hogy a város két különböző pontja lett egy körzet? (forrás: fideszes kampányújság 2010-ből)

 

Azóta 4 év telt el. Érdemes egy kicsit visszaemlékezni a dolgokra, hiszen ősszel (ha nem módosítja meg a kormány a dátumot) újra önkormányzati választás lesz.

 

Részlet a 4 évvel ezelőtti kampányújságból

Lássuk, mit ígért nekünk Papp István, mint a körzet képviselője (és jelöltje) (pirossal a saját megjegyzésem):

 

"VÁLLALÁSAIM, MELYEKET SZÁMONKÉRHET RAJTAM!"

-A testvérvárosi kapcsolatokat bővítése; iskolások, képzőművészek, zenészek kiutaztatása testvérvárosainkba (Eddig is tudtuk, hogy a testvérvárosi látogatások a kedvenc időtöltése, de ez egyáltalán nem körzeti képviselő feladata. Ez bizottsági munka, de köze nincs egy területi képviselő munkájához, maximum csak akkor, ha meg kell szavazni a testületi ülésen a ráfordított pénzt. Persze bele kellett valamit írni, hiszen 1-2 mondant nem csengett volna túl szépen egy kampányanyagban)

-Játszótér építése Lakihegyen, utak aszfaltozása, fokozott védekezés az árterületen (Nos ennek már van köze egy képviselő munkájához, de meg tudja valaki mondani, hogy megépült-e a játszótér Lakihegyen? Le lettek aszfaltozva az utak? Az árvízvédelemnél megtett mindent, amit el lehetett tőle várni?)

-Az Üdülő soron a csatornahálózat mielőbbi megépítése, valamint a Duna part szépítése (Ezügyben üdülősori olvasóinkra hagyom a válaszadást. A vízpart pedig semmivel nem lett szebb, no de bárki javítson ki, ha tévedek.)

-Földutak aszfaltozása, a közbiztonság javítása (Papp Győzelme után újra leaszfaltoztak egy-két utat. A körzetében /a házától pár utcasaroknyira/ már nem jutott normális útburkolat, no de még közvilágítás sem. Van olyan utca, ahol óriási gödör van, esős időben pedig szinte lehetetlen gyalog közlekedni.)


-A sportcsarnok, iskola és óvoda megépítése 2013-ra (Nagyon jól hangzik ez az ígéret. Csak ezzel megint az a probléma, hogy nem körzeti téma, inkább bizottsági. Persze épült azóta óvoda és sportcsarnok /más körzetében/, de az iskola még mindig nem épült meg. No de Róma sem egy nap alatt épült meg.)

 


Szeretnék kicsit tovább menni. Csemegézzünk a 8 évvel ezelőtti kampányából, hátha többet (és szebbet is) meg tudunk róla

 

"Amit nem sikerült megvalósítani az a térfigyelő rendszer megépítése. Sajnos ennek a rendszernek a folyamatos fejlesztése nagyon sok pénzbe kerül ezért egy kissé lassabb ütemben, megy az építés, mint ahogy szeretnénk. A következő évi programban azonban már szerepel kettő darab kamera kihelyezése a körzetemben."

Az az érzésem, hogy 8 év alatt semmi nem változott. Nem tudok kamerákról, de ha valamelyik lakó tud, feltétlenül írja le kommentben. Arról sem tudok, hogy ösztönözte volna a kamerák kiépítését. Egyet tudok, hogy amikor (a honlapunkon felmerült ötlet alapján) a testületben felvetették az Árpád park  (hétköznapi nevén Kőpark) bekamerázását, a legtöbb képviselő azt nem tartotta fontosnak. Vajon Papp István felszólalt a bekamerázás ügyében? Esetleg 8 év alatt megváltozott a véleménye? Talán a testvérvárosi kapcsolatok fenntartása miatt nem volt ideje 8 évig ezt a témát felvetni?

 


"Mint Önök is tudják választókörzetem egészen Csepel határáig, húzódik és ebből adódóan én a problémák szempontjából két részre osztanám a körzetem. Az egyik a belső Választási körzet, mely a városhoz közelebb esik, a másik az üdülősor és körzete. Nagyon nem szeretem az ilyen megosztottságot, de sajnos az üdülősoron élő választóimnak egész másak a problémái, mint az úgynevezett belső lakótársaimnak."

Juj de érdekes. Ha nem szereti az ilyen megosztottságot, akkor miért ment abba bele, hogy Lakihegyet is hozzátegyék a körzetéhez? Kellett neki "még egy púp a hátára"? Ez is inkább afelé irányítja gondolatomat, hogy a lakihegyi rész csatolása csupán matematikai művelet volt a párt részéről.

 


"Tudom, sokszor úgy érzik, hogy Ők ki vannak rekesztve a város életéből, a fejlesztésekből stb. Gyermekeiket kénytelenek Csepelre hordani óvodába, iskolába. Már ez önmagában is egy külön nagy probléma, hisz az elmúlt években számtalan szülő keresett meg, hogy segítsek az óvodai elhelyezésben, mert Csepellel nézeteltérések voltak. Nagyon örültem mikor a problémát meg tudtuk oldani.
Amennyiben ismét bizalmat szavaznak számomra akkor terveim között szerepel, hogy ezt az úgynevezett kirekesztés érzetét valamilyen szinten feloldjam, és azon szeretnék dolgozni, hogy az üdülősoron élők is érezzék, hogy a városunk megbecsült polgárai."

Még egy "öngól" (fideszes focistáink szavaival élve), hiszen nemrég pont Papp István nyilatkozott a helyi rádiónak, hogy micsoda jó hír az, hogy Csepelre hordhatják a miklósiak a gyerekeiket. (Az önkormányzat annyira belement a lakóparkok építésébe, hogy a város gyermekeinek már nem maradt hely óvodában, bölcsödében és iskolában. Pedig ez annyira egyértelmű.. ha növeljük a lakosság népszámát, akkor növelni kell az ilyen intézmények férőhelyeit is.)

Részlet a városszépítésből:


Felirat (már 8 éve) egy forgalmas városrészen: "Hurrá Pityu alig polgármester. Fogtok még sz*pni! Király a Fidesz!"

 

A kérdésem a következő: van még egy város, ahol a két különböző városrész egy körzetnek számít? Nem szeretné az Önkormányzat ezt az egész térképet átalakítani úgy, hogy a körzetek egy-egy összefüggő terület lehessen? Ez a megoldás kinek jó? A pártoknak? A lakóknak? A képviselőknek? Mert szerintem egyiknek sem!

 

Nem titok. Indulni fogok a körzetben és be fogom bizonyítani, hogy egy választási körzet képviselőjének elsősorban a lakóit kell képviselni, nem pedig a pártok és a magánérdekeket. Fontos dolog a testvérvárosi kapcsolattartás is, hiszen kell a diákoknak, nyugdíjasoknak az ilyen lehetőség, amit egy ilyen kapcsolat nyújtani tud. Viszont mindenesetre első a lakó (akit képviselünk) és csak azután a többi dolog képviselete.

 

Nekem nincs személyes problémám a képviselővel szemben. Tudom, hogy nem szeret és azt is tudom, hogy az amivarosunk.hu weboldalt sem. 3 évig jártam bíróságra, hogy bebizonyítsam ártatlanságomat a vádjával szemben, amit meg is nyertem. Engem nem románozott le. Engem nem sértegett nyílvánosság előtt. Ezért nekem nincs is problémám vele. Én csak azt szeretném, hogy a körzetet, ahol élek, ne ő képviselje. Maradjon felőlem bizottsági tag, járja körbe nyugodtan a testvérvárosainkat. Főzzön halászlevet a halászléfőző versenyen, járjon jachtozni (, de ne a Kis-Dunára, hanem az Adriára). Én csak azt kívánom, hogy mindenki nyugodtan éljen a másik mellett, mert nem maradunk örök fiatalok. Ha morcosan élünk, az egész életünk olyan lesz. Egy vidámabb és szebb városrészben szeretnék lakni, de ott őt nem tudom elképzelni képviselőnek.

 

Nagy János (Nadzsi1)


Forrás: amivarosunk.hu

 

Ezt a cikket még március 14-én írtam az amivarosunk.hu weboldalon.

FB kommentek